İnsanlar zamanının çoğunu aileleriyle birlikte evlerinde geçirir. Yaşadıkları yerin temiz ve düzenli olması aile bireylerinin mutlu ve huzurlu yaşamasını sağlar. Ortak kullanılan alanların ve eşyaların temizliği sağlığımız açısından da önemlidir. Çünkü yaşadığımız yer ve ailemizle ortak kullandığımız eşyalar temiz olmazsa hastalanabilir ve diğer aile bireylerine bu hastalığı bulaştırabiliriz. Ayrıca dışarıdan geldiğimizde
başta el ve ayak olmak üzere gereken beden temizliğine dikkat etmeliyiz. Gerekiyorsa giysilerimizi hemen değiştirmeli, eşyalarımızı ortalıkta bırakmamalıyız. Kendi eşyalarımızı ve ortak kullandığımız eşyaları temiz ve düzenli kullanmalıyız. Böylece aile bireylerine saygılı davranmış olur ve bireyler arasındaki sevgi bağını güçlendiririz.
Evde yaşayan her birey evin temiz ve düzenli tutulması için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.
Uyandıktan sonra yatağını toplamalı, yemek yedikten sonra sofrayı kaldırmalıdır. Tuvalet, banyo ve lavaboların temizliğine dikkat etmelidir. Evin temizliği konusunda büyüklere yardımcı olunmalıdır. Kitaplar, defterler, giysiler düzenli bir şekilde yerine konulmalıdır. Aile bireylerinin düzenli ve tertipli olması onlara kolaylık ve rahatlık sağlar. Ayrıca kapı önünün temizlenmesi ve çöplerin zamanında atılması evimizin çevresini güzelleştirir. Herkes kendi evinin önünü temizlediği takdirde tüm sokaklar tertemiz olur. Hz. Muhammed (s.a.v.) “Evlerinizi ve civarını temiz tutunuz.” buyurarak bu konuda Müslümanların gereken özeni göstermelerini istemiştir.
Evlerimizin temizliği kadar okulumuzun temizliğine de dikkat etmemiz gerekir. Arkadaşlarımızla ortak kullandığımız okulumuzun temiz olması hem sağlığımız hem de arkadaşlarımıza olan saygımız açısından önemlidir. Çünkü ortak kullandığımız bu alanların kirletilmesi diğer arkadaşlarımızın sağlıklı bir şekilde yaşamalarına engeldir. Temiz bir okulda eğitim görmek herkesin hakkıdır. Okuldaki eşyalara zarar vermemeli, onları özenle kullanmalıyız. Sınıfın temizliği ve sağlımız için sınıfta koşmamalı, teneffüslerde sınıfı havalandırmalıyız. Evimizde yere çöp atmadığımız gibi sınıfa veya bahçeye de çöp atmamalıyız. Hatta yerde çöp veya rahatsızlık verici bir şey gördüğümüzde Hz. Muhammed’in (s.a.v.) “Rahatsızlık veren şeyi yoldan kaldırmak sadakadır.” tavsiyesini hatırlayarak onu kaldırmalıyız. Kâğıt israfından kaçınmalı, kâğıt atıklarını geri dönüşüm kutularına bırakmalıyız. Böylece okulumuzda derslerimizi daha huzurlu ve mutlu işleriz.