6. Sınıf 2. Ünite

Namaz Çeşitleri

Namaz Cesitleri

Farz Namazlar: Yüce Allah’ın kılınmasını kesin olarak emrettiği namazlara farz namazlar denir. Ergenlik çağına gelmiş ve akıl sağlığı yerinde olan her Müslümanın günün belirli vakitlerinde namaz kılması emredilmiştir. Bu namazların, unutma veya uykuda kalma gibi sebeplerle vaktinde kılınamaması durumunda ilk fırsatta kazası yapılmalıdır.

Allah (c.c.) gerekli şartları taşıyan Müslümanların cuma vaktinde camilerde toplanmasını ve cuma namazını kılmasını da emretmiştir. Cuma namazı sayesinde Müslümanlar her hafta bir araya gelir, birbirleriyle tanışır ve kaynaşır.

Vefat eden Müslümanlar için cenaze namazı kılınarak dua edilmesi, Müslüman toplumu için bir görevdir. Bir Müslümanın cenaze namazını kimse kılmazsa o bölgedeki tüm Müslümanlar bundan sorumlu tutulur. (Farz-ı Kifâye)

Vacip Namazlar: Hükmü, farz kadar açık ve kesin olmamakla birlikte kılınması emredilen namazlardır. Ramazan ve Kurban Bayramı’nda kılınan bayram namazları ve yatsı namazından sonra kılınan vitir namazı vacip namazlara örnektir. Bu namazların hükmünün vacip olarak ifade edilmesi Hanefi mezhebine göredir.

Şarkıyla namaz çeşitlerini öğrenelim.

Nafile Namazlar: Farz ve vacibin dışında Allah’ın (c.c.) rızasını kazanmak amacıyla kılınan namazlardır.

Nafile namazların bazıları, beş vakit farz namazın öncesi ve sonrasında kılınan sünnetler namazlardır.

Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan teravih namazı da sünnettir.

Bunların dışında beş vakit namaza bağlı olmayıp diğer zamanlarda sadece Yüce Allah’a yakınlaşmak ve sevap kazanmak amacıyla fazladan kılınan nafile namazlar da vardır.

Gece yarısı kılınan teheccüd namazı,

camilere girildiğinde kılınan tahiyyetü’l mescid (mescidi selamlama) namazı,

yolculuğa çıkılırken kılınan yolculuk namazı,

ömürde bir defa kılınması tavsiye edilen tesbih namazı,

yapılan hata fark edildiğinde kılınan tövbe namazı,

güzel bir haber alındığında kılınan şükür namazı nafile namazlara örnektir.

bir yorum yaz