İslam dini toplumsal dayanışmaya, birlik ve beraberliğe büyük önem vermiştir. Kur’an-ı Kerim’de Yüce Allah “Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı yapışın; bölünüp parçalanmayın. Allah’ın size olan nimetini hatırlayınız. Hani siz birbirine düşman idiniz de Allah gönüllerinizi birleştirdi ve O’nun nimeti sayesinde kardeş oldunuz.“ buyurarak birlik ve beraberliğin önemini bildirmektedir. Allah (c.c.) zekât ve sadaka gibi ibadetlerle toplumsal dayanışmanın güçlenmesini isterken, selamlaşma sayesinde de insan ilişkilerinde sevgi ve güveni hâkim kılmayı istemektedir.
Selam; barış, esenlik, güven, kurtuluş gibi anlamlara gelir. Selamlaşma ise insanların birbirlerine söz veya işaretle esenlik dilemeleridir. Biriyle karşılaştığımızda iletişim kurmanın ilk yolu selamlaşmaktır. Selamlaşırken sağlık, afiyet, esenlik dilemiş oluruz. Selam vererek karşımızdaki insana değer verdiğimizi ve ona karşı iyi niyetli olduğumuzu göstermiş oluruz.
Selamlaşmak hem bir nezaket kuralı hem de İslam dinine göre toplumda yaygınlaştırılması istenen bir davranıştır. Kur’an-ı Kerim’de “Size bir selâm verildiği zaman, ondan daha güzeliyle veya aynı selâmla karşılık verin. Şüphesiz Allah, her şeyin hesabını gereği gibi yapandır.” buyrularak selamlaşmanın önemi vurgulanmakta ve selamlaşma adabı öğretilmektedir. Selamlaşma adabı dendiğinde selamlaşmanın nasıl yapılması gerektiğini açıklayan kurallar akla gelir.
Toplumumuzda merhaba, günaydın, hayırlı günler, iyi çalışmalar, Allah’a emanet olun gibi selamlaşma ifadeleri kullanılmaktadır. Ancak ülkemizde insanlar genellikle “selamün aleyküm” diyerek selamlaşırlar. Selam verilen kişi de “aleyküm selam” diyerek selama karşılık verir. Küçük olan büyük olana, bir araç üzerinde giden yürüyene, yürüyen veya ayakta olan oturana, sayı bakımından az olan topluluk çok olana selam verir. Eve girerken ve bir topluluktan ayrılırken selam vermeye özen göstermeliyiz. Bir yere girerken, geldiğimizi hissettirecek şekilde orada bulunanlara selam vermeliyiz. Bu şekilde davranarak, selam verdiğimiz kimseleri önemsediğimizi ve onlara değer verdiğimizi göstermiş oluruz.
Selam, insanlar arasındaki sevgi, güven ve muhabbetin artmasını sağlar. Hz. Muhammed (s.a.v.) “…Size, yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir iş göstereyim mi? Aranızda selamı yayın buyurarak, selamlaşmanın insanlar arasındaki sevgi ve muhabbete katkı sağladığını belirtmiştir. Selamlaşmanın toplumda sevgi, saygı, birlik ve beraberlik gibi duyguları geliştirdiğinin farkında olmalıyız. Hem dinî hem de insani bir görev olarak selamlaşmaya özen göstermeliyiz.
Türkçe altyazıyı açarak izleyelim.